Sítě do střešních, plastových i špaletových oken

9.5.2017

Nastává sezóna much, tiplic a sršňů a je tedy nejvyšší čas myslet na sítě proti hmyzu. Tak, jako každou stínící techniku lze namontovat téměř kamkoliv, i sítí proti hmyzu můžeme osadit téměř každé okno či dveře domu.  Záměrně píši ,,téměř“, protože za svou dlouholetou kariéru v tomto oboru jsem narazil na nejeden ,,oříšek“, ale o tom někdy jindy.

Cena a uchycení sítí do plastových oken

Okenní sítě proti hmyzu jsou většinou menších rozměrů oproti sítím dveřním, a proto je lze vyrobit z tenčího profilu, což má vliv na cenu, která je, ve srovnání s dveřními sítěmi, nižší. Také uchycení je pro vaše okno šetrnější - většina okenních sítí se do rámu okna fixuje otočnými nebo ,,ZET“ háčky, tedy bez nářadí a hlavně bez vrtání.

okenní sítě

Nejčastěji realizuji sítě do plastových oken, ale ani jiné materiály nejsou překážkou.

Okapnička není problém

Jako u všeho i zde existují výjimky. Například u oken v dolní části doplněných takzvanou ,,okapničkou“, která má za úkol odvod stékající vody po skle mimo rám okna. Tato okapnička přesahuje přes rám okna různě daleko (přibližně 10-25 mm dle výrobce oken). V tomto případě se na okno použije síť vyrobená z profilu speciálně určeného pro tento typ okna (profilu) ,,odsazeného“ 24x24 mm. Síťovina je odsazena od rámu okna 24 mm, a to je prostor pro okapničku, aby nám při zavření okna neprotrhla síťovinu.

Existují sítě i pro špaletová okna?

Popisované typy sítí lze použít na okna, jejichž křídla se otevírají směrem do místnosti. Ale co když máme okno ,,špaletové“ (dva rámy okna s meziprostorem – výklenek nebo špaleta), kde se vnitřní křídla otevírají do místnosti a venkovní křídla ven? U tohoto typu okna, pokud chceme zachovat plnou funkčnost, je nutné použít pevný rám sítě s pérky (ne vždy je to možné), anebo síť rolovací.

Rolovací sítě lze použít i do střešních oken

Pevný rám sítě s pérky je vyroben o pár milimetrů menší (prostor pro pérka), než je velikost špalety (vnitřního výklenku okna). Pérka jsou umístěna na vnějších hranách rámu sítě a zadržují síť ve špaletě v požadované poloze. Pokud je okno se čtyřmi anebo i více křídly a rám okna je dělen do kříže, je třeba použít síť rolovací. Rolovací síť se skládá z kazety s trubkou a navinutou síťovinou, postraních vodících lišt a pohyblivého profilu kterým se síť ovládá. Rolovací okenní síť se stahuje shora dolů a je to také jediný typ sítě použitelný na střešní okna.

Sítě do střešních oken

Od rady až po montáž

Chcete se pustit do boje proti komárům a mouchám? Dejte mi o tom vědět. Okna zaměřím, zařídím výrobu okenních sítí na míru a postarám se o montáž. To vše realizuji v okolí Hradce Králové, Hořic, Dvora Králové n. L., Jičína či Nového Bydžova. Pro více informací mě neváhejte kontaktovat.

4