Rolovací sítě proti hmyzu do střešních oken

26.5.2017

Nejčastěji se v souvislosti se střešními okny řeší stínění, které zastavuje sluneční paprsky. V letních měsících však u mých zákazníků vzrůstá také zájem o sítě proti hmyzu, se kterými můžete bezstarostně větrat, aniž by váš domov navštívili bzučivé mouchy a komáři. Rád se o vše postarám - zajišťuji dodávku a montáž rolovacích sítí proti hmyzu do střešních oken. 

Sítě do střešních oken a co je dobré vědět

U klasických oken v obvodové zdi je síť zpravidla vsazena přímo do rámu okna. Střešní okna mají zcela jiný princip otevírání (vyklápí se), proto není možné síť vsadit do rámu okna. Síť se montuje před okno směrem do interiéru na ostění. Rolovací síť na střešní okno zakryje celý prostor ostění, přičemž není žádným problémem ani zalomení ostění. Funkčnost okna při použití sítě proti hmyzu je omezena podle toho, jak hluboký je prostor ostění. Ve většině případů je při stažení sítě proti hmyzu možné okno otevřít alespoň na 50%, což k nočnímu i dennímu větrání plně postačí.

rolovací sítě

Pojďme si všeobecně představit sítě do oken, ať už se jedná o ta střešní nebo klasická.

Materiál a barevnost pro sítě do oken

Profily sítí proti hmyzu se vyrábí ze slitiny hliníku extrudovaného anebo válcovaného. Extrudovaný hliník (extruze – vstřikování roztaveného materiálu do formy) je pevnější, kompaktnější a s vyšší odolností vůči mechanickému namáhání ve srovnání s hliníkem válcovaným. Válcované profily se vyrábí různým ohýbáním a stáčením válcovaného hliníkového plechu za studena. Ve standardní nabídce je mnoho barev profilů včetně dekorů dřeva. Pokud vaše barevné požadavky nesplní standardní nabídky, je možné rámy sítí nastříkat do jakéhokoliv odstínu dle barevné vzorkovnice RAL.

Sítě do plastových i špaletových oken

Síťovina odolá povětrnostním podmínkám

Síťovina je materiál, jako ostatně všechny materiály určené pro výrobu sítí proti hmyzu, primárně navržený do exteriéru. Je vyrobena ze sklolaminátového poplastovaného vlákna, které nepodléhá korozi a velmi dobře snáší teplotní i vlhkostní rozdíly. Síťoviny se dodávají černé nebo šedé.

Nejžádanější je síťovina šedá, která je v okně téměř neviditelná. Pokud je požadavek na extrémní světelnou propustnost sítě, je možné použít síťovinu transparentní. Standardně jsou otvory v síťovině o velikosti 1x1 mm.

Tip pro pylové alergiky

Máte-li v rodině alergika na pyly, lze použít proti-pylovou síťovinu. Síťovina je mnohem hustší oproti standardu, otvory mají velikost 0,25 x 0,25 mm, v případě potřeby ale i menší. 

Příště si povíme něco o sítích proti hmyzu určených do dveří, o jejich doplňcích a možnostech použití. Zajímá-li vás již nyní více informací, neváhejte mě kontaktovat a rád vám prozradím více.

4