Efektivní zastínění střešních oken

21.2.2018

Pravidelně slyším od svých zákazníků větu: Potřebuji žaluzii, nebo něco na zastínění střešního okna. V létě se v našem podkroví nedá vydržet! Nechci nic drahého, stačí obyčejná žaluzie, děláte to?“. Rád bych k tomuto napsal pár slov dříve, než se rozhodnete vyhodit své těžce vydělané peníze za levnou žaluzii, která navíc není primárně určena na střešní okno, tedy na práci v různém úhlu zkosení.

Na žaluzii do střešních oken zapomeňte

Výrobci stínící techniky sice stále své výrobky vylepšují a takzvaně „vychytávají mouchy“ – k žaluziím na střešní okna dodávají, například místo vodících silonů ocelové lanko, přesto mohu zodpovědně napsat, že investice do standardních žaluzií na střešní okno je velká prohra.

Před finálním rozhodnutím, co na své střešní okno chci, je třeba se zamyslet, co mi v podkrovní místnosti vadí.

Je to spíše horko v letních měsících anebo celoročně velké světlo, které mě ruší při práci na počítači nebo při sledování televize? Ve velké většině případů to bývají důvody oba dva.

předokenní markýza na střešní okna
 

Chci vyřešit stínění střešních oken

Funkční stínění střešních oken

Pokud chci ve svém podkrovním pokoji za parných letních dnů snížit teplotu, nezachrání mě žádný VNITŘNÍ stínící prvek, ani žaluzie, ani látková roleta ani plisé žaluzie. Chceme-li snížit teplotu místnosti se střešními okny, musíme nějakým způsobem zajistit, aby na okna nedopadal tepelný sluneční paprsek. Pokud se nám to povede, snížíme teplotu o 5 až 7 °C. Jaké stínění střešních oken je tedy nejefektnější?

Řešením jsou předokenní markýzy do střešních oken

Nejlevnějším prvkem, který dokáže zachytit TEPELNÝ sluneční paprsek je předokenní látková markýza. Většina velkých výrobců střešních oken látkové markýzy na svá okna dodává, ale drtivá většina zákazníků tento produkt absolutně ignoruje, nevěří jeho schopnostem.

Jak předokenní markýza funguje?

Předokenní látková markýza se montuje, v případě značkového střešního okna přímo do horní části konstrukce okna, v případě střešního okna „no name“ z venku na horní část oplechování okna. Markýzu manuálně na jaře zatáhnete a bez povšimnutí ji v této poloze můžete ponechat až do začátku zimy, kdy je vhodné ji vytáhnout, aby na tkaninu nenapadl sníh a nepotrhal ji.

Venkovní látková markýza funguje synchronně s oknem, při otevírání okna se podle toho zasouvá nebo vysouvá, což má na svědomí pružinový mechanismus uvnitř markýzy. Ještě je třeba říci, že venkovní látková markýza nemá žádný jiný účel použití - speciální tkanina zachytí 96%  tepelného slunečního paprsku, ale pouze 14-16% světelného paprsku. Znamená to, že v místnosti je stále světlo, ale o poznání chladněji. Pokud chceme v místnosti i zatemnit, je vhodné markýzu kombinovat společně s vnitřní látkovou roletou, plisé žaluzií, římskou roletou anebo speciální žaluzií na střešní okna s hliníkovými vodícími lištami. A o těchto doplňcích si povíme příště.

Máte zájem? Jsem tu pro vás.

4