Žaluzie, rolety na okno nebo na zeď?

11.4.2019

Stavba nebo rekonstrukce rodinného domu není jednoduchá, stavebník se potkává s mnoha nástrahami a denně musí učinit nějaká rozhodnutí, která, pokud nejsou správná, dokáží znepříjemnit budoucí žití v domě. Jako například zda přidělat rolety na zeď nebo na okna.

Jaké rolety na zeď, podlahy nebo nábytek

Dodavatelé prací, řemeslníci i firmy, které vykonávají jednotlivé práce na domě nás vybaví vzorníky materiálů a barev…výběr a rozhodování je mnohdy takřka nekonečné – jaké obklady, dlažbu, podlahy, nábytek, rolety na zeď či barvu fasády? Vymalujeme všude bílou nebo zvolíme v každém pokoji jinou barvu, nebo snad tapety? Otázek je mnoho.

Rolety na okna – jednou a pořádně

Velmi často se při debatě se zákazníky setkávám s názorem: ,,Pokud bych stavěl znovu, udělám všechno jinak!“ Já bych tímto článkem chtěl současným i budoucím stavebníkům nepatrně pomoci a rád bych, aby si na konci stavby nebo rekonstrukce řekli: ,,Pokud bych stavěl znovu, udělám všechno jinak…jen rolety na okna zvolím stejné!“

Chci si vybrat stínění 

Kam namontovat žaluzie na okna

S materiály a jejich barevnými možnostmi v oboru stínění to je stejné anebo minimálně podobné jako v oborech ostatních – možností je mnoho. Výběr barvy je pochopitelně vždy na vás, já mohu pouze usměrnit vaše rozhodování názorem svým, nebo názorem či volbou mých zákazníků. Hlavní účel tohoto článku ale není v doporučení barvy rolet nebo žaluzií na okna, ale v tom, jaký zvolit typ žaluzie či rolety, kam je namontovat, aby vše fungovalo podle představ a hlavně, aby stínění sloužilo nám a ne opačně.


Existují dva druhy montáže stínění:

1. Na zeď nebo na strop před okno
2. Přímo na křídlo okna
(Pominu způsob montáže do prostoru mezi vnějším a vnitřním křídlem okna v případě okna špaletového.)

Žaluzie či rolety na zeď nebo na strop před okno

Pokud se jedná o okno a zvolíme montáž na zeď před okno, měli bychom chtít, aby stínění plnilo zároveň i funkci dekorace. Vhodnými typy stínění jsou rolety Den a noc, látkové rolety klasické a velmi elegantní variantou jsou římské rolety. Naopak nevhodným typem jsou žaluzie hliníkové. Pokud je někdo příznivcem žaluzií, doporučuji jiný materiál, například dřevo či bambus.

Rolety či žaluzie přímo na křídlo okna

Volbou montáže rolet nebo žaluzií přímo na křídlo okna si necháváme otevřenou možnost použití dekorace před okno – záclony nebo závěsy. Nejvhodnějším typem stínící techniky pro montáž na křídlo jsou klasické hliníkové žaluzie. Chcete-li zvolit něco neotřelého, moderního a elegantního určitě doporučuji plisé žaluzie.

Na křídlo okna lze namontovat i látková roleta klasická nebo roleta den a noc za předpokladu, že ostění není příliš blízko křídlu okna. Pokud je křídlo okna těsně u ostění, potom kazeta (box) látkové rolety znemožní plné otevření okna tím, že do ostění při otevírání okna narazí a pokud je náraz silnější dojde k poničení rolety.

A co terasové dveře?

Situace je zásadně jiná při volbě typu montáže na dveře na terasu či balkónové dveře. V podstatě platí to samé jako u oken, rozdíl je ale v používání – okno většinou otevíráme „na ventilačku“ a plně pouze při čištění anebo radikálním větrání, kdežto dveřmi procházíme na terasu od jara až do podzimu.

Znamená to, že pokud zvolíme montáž na zeď, bude muset stínění bezpodmínečně nahoru a v této poloze zůstane až do doby, kdy dveře na terasu zavřeme. Zvolíme-li montáž na křídlo nemusíme při otevírání hledět na polohu stínící techniky. Pokud, ale chceme mít otevřeny dveře na terasu a k tomu mít zataženo stínění, je třeba použít vertikální žaluzii nebo japonskou posuvnou stěnu.

Máte dotazy?

Veškeré klady a zápory jednotlivých typů stínění, jejich možností a soužití s nimi, chování při manipulaci, vám rád vysvětlím při zaměření přímo u vašich oken. Neváhejte mě kontaktovat.

Chci nezávazně poptat 

4