Jak vybrat látkovou roletu na okna?

20.7.2017

Dnes se pokusím nastínit cestu ke správnému výběru látkové rolety. Pokud navštívíte mou vzorkovnu, budete mít to štěstí a já se tam budu náhodou nacházet, rád s vámi tuto cestu projdu. Věřím ale, že vše hravě zvládnete i sami.

Krok za krokem, jak vybrat vhodnou roletu

Zadání: „Líbí se mi a chci ve své místnosti namontovat a používat látkové rolety.“
První otázka zní: „Mám klasické nebo střešní okno, a pokud klasické okno, je to pouze okno, balkónové sdružení nebo francouzské dveře?“

látkové rolety

Jedná-li se o místnost v podkroví se střešním oknem, čeká nás jen jeden krok – výběr typu látky. V nabídce jsou tkaniny průsvitné, poloprůsvitné, dekorační s potiskem a zcela zastiňující (blackout). Blackout tkaniny mají na svém rubu (vždy směřuje ven z místnosti, tzn. ke sklu) nanesenu světlo nepropustnou vrstvu v neutrální bílé barvě anebo vrstvu termo-izolační (stříbrnou), která částečně odráží sluneční paprsky zpět.

Výběr tkaniny pro látkovou roletu

Tkaninu volíme dle polohy a typu místnosti. Pokud se jedná o látkovou roletu do ložnice nebo pracovny a místnost je směřována na jih, zvolíme tkaninu zcela zastiňující. Na střešní okno schodišťové chodby směrované na sever jistě postačí tkanina průsvitná či poloprůsvitná. Rozhodně se ale musíme řídit svým vkusem, protože pořízení jakéhokoliv stínícího prvku nám musí činit radost, a to, pokud možno, co nejdéle.

Co od látkových rolet očekáváte?

Při rozhodování bychom si také měli odpovědět na otázku: „Co od látkových rolet požaduji?“. Chci do místnosti zamezit částečně nebo úplně vstup slunečních paprsků či cizích očí? Použiji rolety pouze jako stínění, jen jako dekoraci anebo kombinací obojího? Chci látkové rolety použít jen jako stínění, dekoraci zajistí záclony, závěs…?

Látková roleta jako dekorace

Pokud chci použít látkové rolety jako dekoraci, poohlédnu se i po dalších typech rolet. K tomuto účelu se velmi hodí rolety den a noc, římské rolety, bambusové nebo jutové rolety, ovšem ani klasická látková roleta není zapovězena.

Před nákupem dvakrát měřte

Vrátíme se do přízemí ke klasickému oknu, zde to tak jednoduché nebude. Velmi lehce můžeme dojít k poznání, že montáží vysněného typu látkové rolety částečně anebo úplně znemožníme otevírání okna/dveří. Z mé dlouholeté praxe vím, že projekty, podle kterých se rodinné domy/byty staví, velmi málo pamatují na použití stínící techniky, a to jakékoliv.

Roleta montovaná přímo na okna

roleta

Nejvhodnější je roleta montovaná přímo na křídlo okna. Zde ovšem máme první nebezpečí, které na nás číhá ve vzdálenosti mezi křídlem okna a ostěním v otevřené pozici okna.

Většina výrobců nabízí látkové rolety s vodícími lištami pro montáž na křídlo okna, u nichž kazeta vystupuje před křídlo 3,5 i více centimetrů. Jestliže je mezi křídlem okna a ostěním vzdálenost minimální, potom s roletou nepůjde naplno otevřít okno a hrozí nebezpečí zničení rolety při prudkém otevření okna.

Doporučuji otevřít okno na 90° a změřit vzdálenost ke zdi. Pokud naměříme alespoň 30 mm máme vyhráno.

Montáž – opět metr do ruky

roleta na zed

Nejvhodnějším řešením je provést montáž rolety na zeď před okno. I u tohoto typu montáže číhá nebezpečí. I když to není až tak častý problém, přeci jen se vyskytuje u nezanedbatelného procenta zákazníků.

Jde o okno zazděné velmi blízko stropu anebo naopak strop snížený (sádrokartonový podhled) velmi blízko oknu tak, že namontovaná roleta by znemožnila otevření okna. Vzdálenost mezi horní hranou otevřeného křídla okna a stropem musí být alespoň 100 mm, ideálně 200 a více milimetrů.

římské rolety

Bal – výška vytažené rolety nahoru – u římské rolety je 280 mm. 

Prostor pro montáž klasické rolety postačí 100 mm, je ovšem vždy pohlednější, když roleta může dýchat, má pro svoji funkci a život dostatek prostoru.

Doufám, že jsem vám malinko pomohl a že jste se v mých větách neztratili. Pokud ano, neváhejte psát nebo telefonovat. Rád vám vše vysvětlím klidně i pětkrát po sobě a vždy budu znít jako poprvé :-).

Přeji úspěšný výběr látkové rolety.

Luděk Vojáček

4