Horizontální hliníkové žaluzie do interiéru

10.1.2018

Horizontální hliníkové žaluzie jsou ekonomicky nejdostupnějším stínícím doplňkem okna s vodorovně umístěnými zpravidla hliníkovými lamelami. Tento typ stínění je ovládaný manuálně či motoricky. Řeč je o vnitřních (interiérových) žaluziích, povídání o venkovních žaluziích si necháme na příště.

Hliníkové žaluzie patří k nejoblíbenějším

V současnosti jednoznačně nejprodávanější typ hliníkových žaluzií se ovládá kuličkovým řetízkem. Řetízkem jsou ovládány obě funkce žaluzie – naklápění lamel i vytahování a spouštění celé žaluzie. Další možností ovládání žaluzií je kulatá šňůra, provázky, plastová, dřevěná nebo ocelová tyčka a již zmiňovaný elektropohon.

horizontální hliníkové žaluzie

Možnosti horizontálních žaluzií

Standardně je horizontální žaluzie dodávána s bočním vedením silonem 0,8 mm, který se fixuje do spodní zasklívací lišty plastovým trnem a slouží k zamezení nadměrného pohybu žaluzie při otevírání okna či ventilace. Některé mohutnější typy žaluzií, jako je žaluzie s lamelami širokými 35 nebo 50 mm anebo dřevěné či bambusové žaluzie, jsou vybaveny bočním vedením ocelovým lankem.

Oprava žaluzií – návod na opravu silonu

Horní nosník žaluzie má několik funkcí, v prvé řadě drží celou žaluzii na svém místě a je v něm ukryta ovládací hřídel, převodovka popřípadě brzda či motor žaluzie. Horizontální žaluzie se vyrábí s hliníkovými lamelami šíře 50, 35, 24 a 16 mm. Mezi zákazníky je nejoblíbenější typ žaluzie s lamelou 24 mm širokou.

Barva lamel

Barva lamel i všech ostatních dílů žaluzie lze přizpůsobit požadavku zákazníka, v nabídce je okolo 60 odstínů barev lesklých, matných i odstínů imitace dřeva. Horní nosník je navíc možné potáhnout renolitovou fólií totožného dekoru vašich rámů oken.

Chci poslat vzorník

Výhody horizontálních žaluzií

Horizontální hliníkové žaluzie mají oproti jiným stínícím systémům, jako jsou plisé žaluzie nebo látkové rolety všech typů, několik nepopiratelných výhod:

  • Nízká cena
  • Dlouhodobá životnost
  • V běžné domácnosti téměř bez údržby
  • Lamelami lze směrovat světlo dle aktuální potřeby (bez nutnosti vytahovat celou žaluzii nahoru)

To ale není vše – zvládnete to i svépomocí

I samotná montáž žaluzie je jednoduchá, rychlá a hlavně čistá práce. Každý, pro koho není „šroubovák“ sprosté slovo, si žaluzii bez potíží dokáže namontovat. Postačí si u mě vyžádat návod na zaměření a vzorník barevných odstínů lamel.

Pokud si na zaměření ani montáž netroufáte neváhejte mě kontaktovat, rád vás navštívím, předvedu vzorky materiálů a provedu přesné zaměření.

4