Tipy, jak vybrat dodavatele stínění oken

17.5.2019

Mám vzít máslo jihočeské za 59 nebo polské, slovenské, rakouské…. za 39 korun? Chci rolety, žaluzie, jiné stínění oken, sítě proti hmyzu nebo šatní skříň za „pár babek“ nebo si počkám, našetřím a koupím kvalitnější? A proč vlastně?

Stínění oken – na co si dát pozor

Co se týká potravin, je to o našem zdraví, a je na každém z nás, jak se o své zdraví stará. Ovšem já o kvalitě potravin a o tom jaké nekupovat, mluvit nechci. O čem si rád popovídám je kvalita sortimentu z mého oboru (stínění oken a nábytek na míru), cena a doporučení co koupit a co nekupovat.

Orientace není snadná

V dnešním konkurenčním prostředí není jednoduché se orientovat v kvalitě výrobků, cenách nebo v čistotě úmyslů prodejců. I když požádáte 3, 5, 10 firem o cenovou nabídku poptávaného zboží, po prostudování dodaných kalkulací s do nebe vynášející kvalitou zboží každého osloveného dodavatele, nebudete o moc moudřejší.

Kvalita komunikace a cena

Jsou dvě kritéria, kterými se budete řídit, a to kvalita komunikace a cena, která bude (bohužel neprávem) rozhodující. Nikomu to nemám za zlé, je to pochopitelné a přirozené. Rád bych vám vaše soukromá „výběrová řízení“ usnadnil, anebo přinesl alespoň jiný pohled na věc, abyste byli o kousek napřed.

Stínění oken do nájemního bytu versus do vlastního

Když vás navštíví technik poptávané firmy, nebojte se otevřeně zeptat na všechny možnosti, doslova jej zavalte otázkami a nepolevte, dokud vám nedojdou nápady. Jaký je rozdíl mezi žaluziemi, sítěmi, roletami a dalším stíněním oken do nájemního bytu, kde je pravděpodobné, že mi to nájemník za rok zničí, protože to zkrátka není jeho majetek a nemá absolutně žádné zábrany se k výrobku chovat hrubě a mezi žaluziemi, sítěmi, roletami do bytu či rodinného domu pro dceru/syna, kde je žádoucí, aby výrobek sloužil dlouhá léta, ale zároveň je zaručeno šetrné zacházení s výrobkem?

Jakou nabízíte záruku?

Cena za „spotřební výrobek“ by měla být znatelně nižší, naopak cena za výrobek kvalitní by neměla být „přemrštěná“. Vodítek, jak se v tom orientovat je více, bohužel stoprocentní není žádné. Určitě se ptejte na záruční dobu, pokud uslyšíte že záruční doba je zákonem stanovená jako u veškerého zboží u nás prodávaného, je velká šance, že přesně za dvě léta a týden budete kupovat nové. Dodavatel kvalitního zboží se jistě nebude bát nabídnout prodlouženou záruční dobu a rozhodně se nebude ostýchat o této věci mluvit a nabídnout další alternativy.

Pozor na reference

Poměrně velmi spolehlivé jsou reference dodavatele, ale pozor! Na internetu se velmi často reference kupují, vymýšlí a falšují! Je třeba se naučit nevěřit. Nejspolehlivější určitě bude doporučení známých, přátel či rodinných příslušníků, kteří s dodavatelem již zkušenost získali.

Dejte na svou intuici

V neposlední řadě vodítek „jak vybrat tu správnou dodavatelskou firmu“ je vaše intuice. Zhodnoťte písemnou a ústní komunikaci s dodavatelem, sečtěte, co vás to stálo (čas, finance, nervy, …) a věřím, že se rozhodnete správně. Pokud si to chcete vyzkoušet, nabízím se jako první a věřím, že nebudete litovat! Snesu vám informace z nebe a prozradím i to, co dělají výrobci proto, aby se to po…o přesně za 2 roky a ne dříve.

Chci nezávazně poptat

4