Oprava žaluzií a návod na výměnu silonu

26.9.2017

Žádné zboží nemá nekonečnou životnost, vše podléhá „zubu času“, stínící techniku nevyjímaje. Žaluzie, látkové rolety ani plisé žaluzie žádnou speciální údržbu nepotřebují a neznám žádný systém ani postup, jak jejich život prodloužit, kromě šetrného zacházení. Opravě žaluzií se člověk čas od času zkrátka nevyhne. Do drobných oprav se můžete pustit i svépomocí. Dnes vám přináším návod na výměnu silonu.

Co patří mezi časté závady?

Největší adepti na poruchu jsou, pochopitelně, pohyblivé součásti žaluzií – provázky nebo textilní páska, kterými se žaluzie vytahuje a spouští anebo provázkový žebříček v nejvyšším místě žaluzie (tedy u první lamely pod nosníkem). K zajištění správného naklápění lamel je první lamela spojena s provázkovým žebříčkem pomocí plastových nebo hliníkových klipsů, a právě v tomto místě může při posunutí klipsu dojít k předření provázkového žebříčku.

oprava žaluzie

Bezkonkurenčně nejbolavější místo horizontálních hliníkových žaluzií všech typů jsou plastové díly. Některé plastové komponenty zůstanou „vláčné“ po celou dobu životnosti (životnost žaluzií se uvádí 10 – 12 let), některé zkřehnou a popraskají již po dvou letech. Při nákupu žaluzií kvalitu plastových dílů bohužel nepoznáme.

Výměna silonu u žaluzie svépomocí

Aby nám žaluzie držela u okna, nepohupovala se při otevírání a držela správnou polohu i při vyklopené „ventilačce“, je opatřena bočním silonovým vedením. Výrobci žaluzií používají různou tloušťku silonu, nejčastěji 0,8 mm. Silon není nijak zvlášť mechanicky namáhán, je ovšem vystaven UV záření mnohem více jak ostatní komponenty žaluzií. A to je důvod, proč se v žebříčku na prvním místě drží požadavek na výměnu silonového vedení.

Troufám si říct, že každý, alespoň průměrně zručný majitel žaluzie, si prasklý silon dokáže vyměnit svépomocí, zde malá nápověda:

  1. Sejmu plastové krytky po stranách horního nosníku žaluzie.
  2. Vytáhnu lamely žaluzie nahoru a zajistím.
  3. Vyšroubuji vruty, které byly skryty pod plastovými krytkami (nezapomenu žaluzii držet)
  4. Demontovanou žaluzii položím na parapet a opatrně nožem vytáhnu plastové kolíčky jistící silon ve spodní zasklívací liště.
  5. Starý silon ze žaluzie odstraním a dobře si prohlédnu cestu silonu v horní části žaluzie. Při manipulaci s opotřebovaným silonem postupujte velmi opatrně, silon praská, tvoří malé a ostré šupiny, které se velmi snadno zaryjí pod kůži prstů.
  6. Naměřím si potřebný rozměr silonu s dostatečnou rezervou (alespoň 20 cm), na jeden konec navléknu zajišťovací plastový kolíček a uváži uzel. Druhý konec silonu protáhnu odspodu všemi lamelami a horním nosníkem.
  7. Žaluzii přišroubuji.
  8. Dole do zasklívací lišty upevním silon plastovými kolíčky takto: do otvoru v liště zastrčím nejprve konec silonu s uzlíkem, potom plastový kolíček až nadoraz. Kolíček jednou rukou předržím a druhou rukou zatáhnu za vlasec. Uzlík podrží kolíček v otvoru lišty.
  9. V horní části žaluzie silon napnu a zajistím.
  10. Vrátím boční plastové krytky žaluzie.
  11. Jdu si k manželce pro odměnu.
     

Foto návod

 

Servisní balíček pro opravu žaluzií

Silon je běžný materiál, který pořídíte v rybářských nebo sportovních potřebách. Je možné objednat za 89,- Kč servisní balíček, který obsahuje nejdůležitější komponenty k opravě žaluzie (silon 5 m, 3 ks plastových kolíčků, spojku ovládacího řetízku a držák aretace řetízku). Budete-li mít zájem, neváhejte mě kontaktovat, blíže popište požadované komponenty, počet a barvu.

Pokud si na opravu netroufáte, jsem vám k dispozici a o vše se kompletně postarám. Mým revírem je Hradec Králové, Hořice, Dvůr Králové, Jičín a okolí.

Chci objednat opravu

4